Dole Unternehmen

Kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit

Op basis van deze duidelijke overtuiging richtte James Drummond Dole in 1901 de Hawaiian Pineapple Company op. Nu behoren ananassen (naast bananen) over de hele wereld nog steeds tot de kernactiviteit van het Doleconcern. En ook de filosofie van James Dole is vandaag nog van toepassing:

„Het Dolemerk is een belofte aan alle gebruikers in de wereld. Het is een garantie dat onze producten niet alleen aan de hoogste internationale normen voldoen, maar ze ruim overtreffen“ David H. Murdock, voorzitter, Dole Food Company

De belofte aan kwaliteit wordt door uitgebreide programma's gedragen en ondersteund om productveiligheid te waarborgen via strenge kwaliteitscontrolesystemen, de modernste productie- en transportmethodes, continue verbetering door middel van onderzoek en innovatie, wetenschappelijke programma's voor oogstbescherming, zorgplicht voor medewerkers, gemeenschappen en het milieu.

Verantwoord ondernemen is voor Dole van groot belang. Dit spoort ons ertoe aan op integere wijze zaken te doen en niet alleen onze medewerkers maar ook de omgeving waarin zij werken en leven te respecteren.

In 1998 was Dole de eerste landbouwonderneming die een van zijn zaken volgens ISO 14001, de internationaal erkende milieunorm, liet certificeren. In 2000 was Dole opnieuw de eerste landbouwonderneming ter wereld die in een van zijn zaken de sociale verantwoordingsnorm invoerde en volgens de door Social Accountability International ontwikkelde SA 8000, werd gecertificeerd.

Dole heeft een uitgebreid bedrijfsprogramma voor sociale verantwoording ontwikkeld (van gezondheidszorg en schoonwatervoorziening voor medewerkers tot onderwijsprogramma's op het platteland) en ontving daardoor nog veel meer certificeringen.

Om meer te weten over hoe wij gemeenschappen en het milieu ondersteunen, gaat u naar onze website over sociaal verantwoord ondernemen: www.dolecrs.com

share i
Dole beschermt uw gegevens. Daarom worden de Social Media plug-ins pas actief als u dat wenst. Klik op de knop naast de betreffende button om deze te activeren.

Geschiedenis

Onze geschiedenis begint in 1851 op Hawaï met de oprichting van Castle & Cooke. James Dole kwam in 1899 met slechts 1.000 US dollar, een Harvard-diploma in handel en tuinbouw en een passie voor landbouw naar Hawaï. Hij begon met de teelt van ananas. Nadat hij de zoetste en sappigste ananas ter wereld had geoogst, begon hij ze naar het Amerikaanse vasteland te verschepen. Om zo veel mogelijk consumenten de mogelijkheid te bieden van deze heerlijke vrucht te genieten, ontwikkelde hij een techniek om ze in dozen te verpakken. Hij wilde iedereen de zon en de geur van de Hawaïaanse ananas laten proeven. Zo bouwde hij zijn onderneming op – op de reputatie van kwaliteit. En dat geldt vandaag de dag ook nog.

Dole is nu 's werelds grootste producent, aanbieder en promotor van vers fruit en groente. Daarin zijn wij experts. Dit is onze opdracht en we hechten grote waarde aan het leveren van heel goed werk.

De naam DOLE staat voor miljoenen mensen ter wereld voor productkwaliteit, smaak en genot. Dit zijn eigenschappen die u kunt vertrouwen én die aan uw welzijn bijdragen.

Onze historische en intussen wereldwijd bekende Doleananas in blik werd bijna 50 jaar geleden voor het eerst in Europa verorberd. Met de uitbreiding van het assortiment vers fruit en de aanvulling van rijping- en distributie-inrichtingen, die ervoor moeten zorgen dat ons fruit in perfecte toestand in de winkel aankomt, volgden Dolebananen.

Vandaag importeren wij een grote verscheidenheid aan vers fruit en groente, niet alleen van onze eigen plantages maar ook van ongeveer 7000 onafhankelijke telers en boeren van over de hele wereld. Onze handel met verwerkte levensmiddelen levert een groeiend assortiment innovatieve producten op, waardoor u in praktisch formaat van fruit kunt genieten!

share i
Dole beschermt uw gegevens. Daarom worden de Social Media plug-ins pas actief als u dat wenst. Klik op de knop naast de betreffende button om deze te activeren.

Tijdlijn

1850 – 1900

1851

De basis voor de Dole Food Company, Inc. werd gelegd toen Samuel Castle en Amos Cooke, oorspronkelijk uit Boston, hun handelsmaatschappij op Hawaï oprichtten.

1863

De onderneming Philipp Astheimer & Sohn wordt in Hamburg opgericht. Deze onderneming vormt vandaag de basis van de handel in Europa.

1899

James Drummond

James Drummond Dole komt pas afgestudeerd aan Harvard in land- en tuinbouw naar Hawaï.

1900 – 1950

naar boven

1901

James Dole

James Dole begint ananas in Wahiawa op het Hawaïaanse eiland Oahu te verbouwen. Hij richt de Hawaiian Pineapple Company op en begint de naam 'Hawaï' als synoniem voor ' ananas' bekendheid te geven. Dole formuleert zijn beroemde kwaliteitsbelofte: 'Wij hebben deze onderneming op kwaliteit, kwaliteit en kwaliteit opgebouwd.'

1907

Dole verplaatst zijn ananasconservenfabriek naar Honolulu en plaatst in Amerikaanse kranten advertenties om voor ananas reclame te maken; een van de eerste landelijke reclamecampagnes voor consumenten in Amerika.

1907 Werbung 1907 Anzeige

1911

Een technicus van Dole, Henry Ginaca, vindt een machine uit die ananas schilt, de stronk verwijdert en hem snijdt, met een snelheid van meer dan 100 ananassen per minuut. De Ginaca is vanaf dit moment de industrienorm.

1915

De Hawaiian Pineapple Company wordt Hawaï's op een na grootste industrietak.

1932

Castle & Cooke koopt 21% van de aandelen van de Hawaiian Pineapple Company.

1933

De bekende kwaliteit van de vruchten die met de naam James Dole in verband gebracht wordt, beweegt de onderneming ertoe 'DOLE' voor het eerst op ananasblikken en pakken ananassap te drukken.

1950 – 1990

naar boven

1961

Dole fuseert met Castle & Cooke en behoudt het merk DOLE.

1963

Dole Philippines, het bedrijf voor ananasteelt op de Filippijnen wordt onder de naam 'Dolefil' georganiseerd.

1964

Castle & Cooke koopt 55% van de aandelen van Standard Fruit & Steamship Company in New Orleans en stapt in de bananenhandel. Later wordt 100% overgenomen.

1972

1972 Logo

Voor de bananen van Standard Fruit wordt het merk DOLE® overgenomen en het bestaande merk Cabana® vervangen.

1973

Castle & Cooke opent twee grote bananenplantages aan de kust van Costa Rica en Nicaragua. De bananenhandel van Castle & Cookes wordt leider op de Noord- Amerikaanse markt.

1975

Philipp Astheimer & Sohn wordt door Castle & Cooke overgenomen.

1978

DOLE-bananen worden op de Europese markt geïntroduceerd.

Castle & Cooke koopt de groenteonderneming Bud Antle, Inc. en begint groente van Dole op de markt te brengen.

1982

Het productaanbod van DOLE in Europa wordt met citrus- en zomervruchten uitgebreid.

1986

1986 Logo

Het logo van DOLE krijgt een nieuwe vorm. Er wordt voor een stralende gele zon gekozen; dit staat voor versheid, kwaliteit, gezondheid en goed smakende producten.

1988

Philipp Astheimer & Sohn viert zijn 125-jarig jubileum. Sindsdien heet de onderneming Dole Europe GmbH.

1990 – 2000

naar boven

1990

De afdeling verse groente van Dole voert een assortiment verwerkte verse groente met meerwaarde in, waartoe de gesneden groente en salades behoren. De sectie Groente en Salades (gekoeld en gesneden), die de consument voedingswaarde, goede smaak en gemak biedt, wordt in zeer korte tijd het snelst groeiende segment in supermarkten.

1991

Castle & Cooke komt bij Dole Food Company, Inc.

Dole voert het Dole '5 per dag'-programma in om kinderen en hun gezin aan te moedigen dagelijks 5 of meer porties fruit en groente te eten.

1995

Dole's mondiale reikwijdte strekt zich over meer dan 90 landen uit met een assortiment van meer dan 170 verse en verwerkte levensmiddelenproducten.

1998

Iso 14001

In juli 1998 wordt Dole's bananenbedrijf in Costa Rica als eerste bananenexporteur en als eerste landbouwkundige producent ter wereld conform ISO 14001, de eisen aan een milieubeheersysteem, gecertificeerd. Dole's andere onderdelen in Latijns-Amerika en Azië volgen in 1999.

1999

Dole introduceert Fruit Bowls®, de eerste natuurlijke fruitsnack in een plastic beker. In Europa vandaag bekend als Fruit Snacks.

2000 – nu

naar boven

2001

Dole introduceert biobananen.

2002

Beide nieuwste containerschepen van Dole, de DOLE CHILE en de DOLE COLOMBIA, ontvangen bij de Lloyds List Awards de prijs 'Winnaars voor innovatie bij scheepsbouw van containerschepen'.

2003

David H. Murdock maakt van Dole weer een familiebedrijf.

Oprichting van het Dole voedingsinstituut om middels onderzoek en opleiding 'de wereld met kennis te voeden'.

2004

De grondsteen voor het California WellBeing Institute wordt gelegd.

Dole koopt 'JR Woods' (diepvriesfruit) in de VS.

Coastel Berry Company

Overname van Coastal Berry Company LLC (toonaangevend producent van verse, Californische aardbeien en zacht fruit aan de kust).

2005

Volledige overname van SABA Trading AB (Zweden).

2007

Dole Food Company, Inc. wordt door 'Ethisphere Magazine' op de lijst van 'Ondernemingen met de hoogste ethiek ter wereld' gezet.

2010

De bedrijven Dole Frankrijk, VK, Spanje en Portugal worden aan Compagnie Fruitière verkocht. Dole behoudt 40% van de aandelen van de firma Compagnie Fruitière.

2011

Dole koopt de firma Sunny Ridge, een onderneming die bessen produceert en commercialiseert.

2012

Dole koopt 100% van de firma Mrs. May's Naturals.

share i
Dole beschermt uw gegevens. Daarom worden de Social Media plug-ins pas actief als u dat wenst. Klik op de knop naast de betreffende button om deze te activeren.